Se alla

Liberalerna vill avveckla svenska minkfarmer

Tisdag 31 augusti 2021

 

”Coronapandemin gör att det införts ett totalstopp under 2021 för all uppfödning av minkar i Sverige. Liberalerna tar nu ställning för att detta blir första steget mot en permanent avveckling av minkfarmningen. Företagarna bör ersättas ekonomiskt.” Uttalande den 12 mars 2021 av Nina Lundström, Liberalernas talesperson i jordbruks- och miljöfrågor.

Liberalerna i Sölvesborg stödjer detta krav att minkfarmerna skall avvecklas.

Vid sitt styrelsemöte den 14 juni gjordes en genomgång av ärendet och som grund för vårt
ställningstagande vill vi framföra följande:

Regeringen Persson tillsatte en utredning med direktiv 2002:61 med uppgift att ”kartlägga omfattningen och lokaliseringen av uppfödning av produktion av päls och analysera hur en avveckling av hållande av djur för produktion av päls skulle kunna genomföras”

Ett år senare fick statsminister Persson ett förslag på sitt bord SOU 2003:86 med goda avvägningar och analys av situationen. Förslag som borde lett till en lag om avveckling. Det som hände var lite skrap på ytan! Något förslag åt ena eller andra hållet kom inte. Det är 18 år sedan!!

Under tiden har ett antal europeiska länder avvecklat uppfödning av pälsdjur. Listan kan göras
lång. Exempel är Tyskland, Storbritannien, Tjeckien, Kroatien, Nederländerna och Österrike. Norge har förbjudit verksamheten från 2025.

I Danmark har samtliga minkar avlivats på grund av att de smittats av Coronaviruset och att
det förelåg risk att viruset skulle mutera. Mer än hälften av svenska minkfarmer fick in smittan och smittoöverföring till anställda skedde. Smittspridning mellan mink och människa är en potentiell fara för framtiden.

Varför händer det inget i Sverige?

Ser vi till sakfrågorna varför en avveckling bör ske så finns det många tunga skäl.

Minknäringen anses som en miljöfarlig verksamhet.
Som exempel kan nämnas att minknäringen enligt Länsstyrelsen i Blekinge 2013:1 har under
mycket långa perioder använt sig av bl.a. DDT i stor mängd, ett mycket farligt ämne för såväl
människor som miljö. DDT har en mycket långsam nedbrytning och efter ca 30 år har ämnet delvis brutits ner till DDD och DDE, två kemiska syskon till DDT och med liknande farlighet för människor och miljö. Eftersom de flesta minkfarmer ligger på sand eller sandjordar kan förgiftningen anses som en tickande miljöbomb. Dessutom användes Dimilin, Etotal och Lindan. Även dessa med stor giftverkan och med lång nedbrytning. Särskilt Lindan har många svåra biverkningar, bl.a. kan de ge fosterskador och är cancerframkallande. Andra gifter som använts är Talliumsulfat, mycket stor giftighet. Bly som kan ge mycket skadliga effekter på såväl människor som miljö. Bly är mycket svårnedbrytbart och finns med all sannolikhet kvar i marken kring minkfarmerna. Slutsatser som Länsstyrelsen gör är att det sannolikt finns stora mängder ansamlat gift i mark och vattendrag! Även Länsstyrelsen på Gotland har konstaterat att ”minknäringen inte lever upp till de krav som bör ställas på ett miljömässigt uthålligt kretslopp”!

Dålig djurhållning
Minkar kommer ursprungligen från Nordamerika där de lever på stora ytor med stora revir. De finns i närheten till vattendrag. Den djurhållning som sker i bur ger inte djuren de förutsättningar de behöver för ett sunt liv. Djuren har konstaterats stressade och visar ett stereotypt, sjukligt beteende. Detta är det vanligaste argumentet för att avveckla minknäringen.

Förrymda minkar är ett problem för inhemska arter
Förrymda minkar och minkar som släppts ut av kriminella s.k. djurrättsaktivister skapar stora
problem för svenska arter som lever främst i kustnära områden. De tar bl.a. fisk och kräftdjur i
sådan omfattning att de konkurrerar ut inhemska arter. Diskussioner förs inom EU att lista minken som en invasiv art inom EU. Om så sker skall minken utrotas i naturen på liknande sätt som exempelvis mårdhunden.

Finns ingen marknad i Sveriges närhet för päls
Ett annat skäl till varför minknäringen bör avskaffas är att det inte finns någon marknad, några
kunder, i Sveriges närhet. Vi pratar ofta om närodlat med korta miljömässiga transporter. Här är
motsatsen! Kunderna för päls finns främst i Kina och Ryssland. Enligt Liberalerna är detta också ett starkt skäl att avveckla minknäringen.

Skall vi föda upp pälsdjur för lyxkonsumtion i Kina?
Detta kan kanske synas som ett sidoargument, men vi liberaler i Sölvesborg anser att när det gäller dålig djurhållning med stor miljöpåverkan så måste det finnas ytterst goda skäl för en sådan verksamhet. Att producera päls till Kinas nyrika och Rysslands oligarker är inte ett sådant skäl!

Naturligtvis skall minkfarmarna få ersättning vid en avveckling
Det finns förslag till detta i de utredningar som gjorts av hur en avveckling skall gå till! Det är viktigt att egna företagare får en rimlig omställningsersättning när staten går in och förbjuder en näring. Även om det finns lagligt stöd för att näringsidkarna själva skall stå för saneringskostnaderna vid en påtvingad avveckling så anser vi att staten har känt till och tidigare godkänt de miljögifter som använts. Vi menar att staten inte är utan skuld! Då är det också rimligt att staten står för saneringskostnaderna i detta speciella fall.

Alternativ användning av marken
Den mark som nu används till minkuppfödning kan efter sanering, användas till flera olika
ändamål. I något fall till bostadsändamål. Flera ytor bör kunna användas till miljövänlig
elproduktion genom vindkraft och solenergi. Eller kanske till jordbruksproduktion av exempelvis
bänkdrivna gurkor och tomater. Det blir upp till samverkan mellan kommun och näringsidkare.

En stor majoritet av svenskarna vill avveckla minknäringen
Vi är i gott sällskap. Den 9 januari i år skrev ett antal lantbrukare en initierad insändare till Svenska Dagbladet där de argumenterade för en avveckling av minknäringen. I artikeln nämner de bl.a. att en demoskopundersökning visat att hela 80% av svenskarna vill avveckla minknäringen. Slutklämmen i lantbrukarnas artikel instämmer vi i. De framför tre goda skäl för avveckling: ”Bristande djurskydd, folkets vilja och människors hälsa idag och i framtiden”

Liberalerna i Sölvesborg vill att vår kommun skall ha ett bra rykte som en miljövänlig och trivsam kommun för alla som kommer i kontakt med Blekinges pärla!