Se alla

Låt oss tillsammans skapa en bättre framtid för människor och djur i Sölvesborg!

Tisdag 21 september 2021

Hej bästa (C)-amarbetspartist,

När du skriver att minkfarmarna ”har en stolt tradition att luta sig mot” så kan jag inte hålla med dig. Som jag skrev i min första artikel så handlar det inte bara om hur minkarna mår utan också om den oerhörda mängd miljögifter som spridits av bl.a. minkfarmare under en mycket lång tid. När det fanns som mest pälsdjurfarmer i Sverige var det ca 1300 st. De använde bl.a. DDT för avlusning av pälsdjuren. Då användes det ca 9 kg DDT årligen på en genomsnittsfarm i Sverige. Under ca 40 år! Vi talar om tonvis av DDT. Och som du ser i min första artikel så är det bara ett exempel på mycket giftiga produkter som spreds i naturen.

För närvarande sker det s.k. Minkprojektet vid SLU. Ett miljöanalysprojekt som avser analys av miljögifter. Man undersöker bl.a. förekomster av DDT och DDE-rester i naturen genom att analysera vilda minkar. Man har konstaterat att de ansamlar fortfarande DDT-rester främst då DDE. DDT och dess döttrar är mycket farliga miljögifter som påverkar fruktsamheten hos såväl minkar som fiskar och fåglar. Och kanske däggdjur som oss människor!? Eller är vi opåverkbara?

120 forskare, professorer, veterinärer kräver att minknäringen avvecklas

Den 26 september 2020 skrev ett stort antal välinsatta personer en insändare i DN där de krävde att minknäringen skall avvecklas. Tre dagar senare skrev SVF, Sveriges Veterinärförening en insändare där de skriver ” Sveriges Veterinärförbund vill härmed uttrycka sitt stöd för de drygt 120 forskare, veterinärer och övriga akademiker som i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter den 26:e september uppmanade svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.” De anser att den nuvarande minkuppfödningen inte håller måttet för en acceptabel minkuppfödning. Jag anser att de vet vad de pratar om. De pratar inte för ”sin sjuka moster”!

EU-beslut om förbud av djuruppfödning i bur

I genmälet till Mats hänvisade jag till ett beslut från EU angående att förbjuda uppfödning av djur i bur. Jag har med hjälp av SVT:s EU-reporter Fredrik Haglund fått fram att samtliga närvarande svenska EU-ledamöter röstade för ”Djur i bur” beslutet. Centerpartiets båda EU-ledamöter, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner röstade för beslutet.

Låt oss tillsammans titta framåt hur vi vill ha vårt Sölvesborg

Vi Liberaler vill ha ett miljövänligt och människovänligt Sölvesborg. Jag tror att vi är överens i denna fråga. I min första artikel skrev jag att vi Liberaler vill att marken där de nuvarande minkfarmerna finns bör saneras på miljögifter och användas till att bl.a. producera solel. Bara ytan för minkfarmen väster om Lister huvud skulle ge dubbelt så mycket solel som Karlskronaverkens Bubbetorpsanläggning. Gör man som exempelvis i Tyskland och samlokaliserar vind- och solel så kan man utnyttja ytan på ett maximalt sätt. Bl.a. kan markledningarna användas gemensamt. Och bilvägen till Listers huvud blir avsevärt trevligare för såväl Sölvesborgsbor som turister!

Jag tror också att det blir en minst lika bra affär för minkfarmarna!

Avslutningsvis vill jag citera ett gammalt indianskt ordspråk som vi kanske då och då borde begrunda:

”Först när det sista trädet huggits ner,

Först när den sista floden blivit förgiftad.

Först när den sista fisken fångats,

Först då kommer människor att upptäcka att pengar inte går att äta”

Mogulkejsaren Schab Jahan beslöt på 1600-talet att ”Det vore orätt att själv berika sig till priset av de efterlevandes armod”!

Så låt oss tillsammans skapa en bättre framtid för människor och djur i Sölvesborg!

Roger Klerestam
Ordförande Liberalerna i Sölvesborg